další info     >>>> O anténách       Kontakt

    
 

Hamovna ok1ufc v roce 2016

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Svou maličkou hamovnu, která se mění po malých krůčcích jsem popsal tak, jak vypadala v toce 2014 zde. Zásadní rozhodnutí jsem udělal na podzim roku 2015, kdy jsem konečně dopsal SW pro dálkové ovládání stanice přes WiFi, Internet a 3G/LTE sítě. V tomto okamžiku mohu technologie (TCVR, zdroje, přepínače) přestěhovat do outdorové skříně, která bude na půdě a téměř všechna zařízení na digimódy mohu ovládat pohodlně odkudkoliv.

Hamovna 2014:

:

Hamovna 2016:

Řízení

Veškeré řízení stanice jsem přestěhoval do malého řídícího počítače, který mi běží pod Windows - viz dále. Veškeré ovládání stanice mi běží na tabletu Samsung S2 T-815, takže můžu dřepět v obýváku - viz vánoce 2015, v hospodě nebo v přírodě.

Zvykl jsem si takto ovládat Windows program WSJT-X a MixW.

 

Řídící počítač

Místo stařičkého notebooku HP jsem připojil minipočítač Lenovo - foto vpravo. Původně běžel pod Windows 10, bohužel jenom Home premium. Tento systém je rychlý, ale pro hamy nepoužitelný. Jednak není odladěný, ani pořádně dodělaný a tak šel systém párkrát do modré obrazovky z hezkým usměváčkem a následoval dlouho trvající restart. Win10 byly šité tak horkou jehlou, že se jednou, někdy v listopadu či v prosinci aktualizoval celý systém po dobu asi 4 hodin. No, nenas---lo by vás to? Takže jsem na poslední chvíli řešil, co s tím. Pro použití na amatérské stanici to opravdu není. Proto jsem z PC vyndal původní HD, koupil jiný, naformátoval a nainstaloval stařičké Windows XP. Ovladače Lenovo byly k dispozici, systém mi již nikdo neaktualizuje a tudíž nehrabe se mi v něm. Parádička, už to běží bez restartu asi měsíc nepřetržitě, klidně a spolehlivě.

Icom je řízen z tohoto Windows PC přes USB port, stejně tak, jako přepínač antén a rotátor.

Kabely na obrázku (zprava doleva): Napájení, Ethernet, HDMI pro monitor, místní klávesnice a myš a úplně vlevo je USB do Icomu.

Ostatní "železo"

Vše je původní, tak, jak je vidět na fotce z roku 2014. VSWR metr je v sestavě stále ještě zapojen také, i když v bedně anténních přepínačů je ještě jeden, nový a digitální, řízený z PC.

Řízení z tabletu

Používám tablet 9.7 palce Samsung S2 T-815. Je to hračka pro "kindráky"a nemá téměř žádná rozhraní. Pro tento účel využití je dostačující. Displej je typu AMOLED, s velikým rozlišením 2048 x 1536. Když si vezmu brýle, tak něco vidím :-). Baterie vydrží v tabletu několik hodin, koupil jsem také eterní baterii (Power banku s kapacitou asi 5 Ahodin). Tablet je vybaven citlivou GPS, takže to normálně používám v lese jako turistickou mapu, když jdu třeba na Šumavu (mapy Smartmaps - parádička).

Tablet komunikuje spolehlivě a rychle přes WiFi a 3G/LTE sítě. Obnova obrazovky je tedy dost rychlá a pro provoz WSJT (stejně tak pro MixW) metodou remote computingu to jde použít (a používám to tak). Na tabletu běží systém Android 5.

Na tabletu běží aplikace pro tzv. remote computing počítače Windows a  jednoduchý program pro řízení několika základních parametrů Icomu napřímo a tzv. dálková myš. Vše je integrováno do jediné aplikace. Funguje to tak, že na řídícím počítači je neustále vzorkována obrazovka PC s běžícím komunikačním programem a ta je zobrazována v levé části screenu tabletu s rozlišením 1024 x 768 pixlů. Ukazováček (levá ruka) pohybuje po této části kurzorem (jako na touchpadu). V pravé části (tam, kde je řízen Icom) je na dotykáči naprogramovaná myš Windows (dvě tlačítka), která odesílá události tlačítel L a R v rozsahu klik, dvojklik, stiknutí levého a pravého tlačítka. Takže z dotykáče se mimo obrazovky stal touchpad pro řízení vzdáleného SW pod Windows. Obrazovka tabletu vypadá takto:

Vlevo jsou okna vzdáleně běžícího programu WSJT-W, který běží na řídícím PC Lenovo. Po této části, pokud jezdím prstem po dotykáči, nic se neděje, pouze se mění poloha kurzoru myši (nepodařilo se mi kurzor zachytit). V pravé části (odshora) se mi zobrazuje kmitočet rádia. Pod ním jsou řídítka pro TWIN PBT (šířka pásma Icom). Níže jsou bargrafy VSWR metru (P, VSWR). Mimo Icom mohu řídit ještě anténní přepínač (4 vstupy) a anténní rotátor směrovky (zatím jen azimuth).

Pod řízením Icomu jsou tlačítka virtuální myši, kterými odesílám potřebné události (click, double click, right mouse click, atd...) do řídícího PC, které běží pod Windows.

Závěr

Zatím mi přístroje leží na stole v hamovně, téměř tak, jako v roce 2014. Blíží se však doba jarní, krabičky půjdou na police v racku a veškeré radiové zařízení bude na půdě domku. Nač mít v bytě krámy, byť je to "hezký nábytek".

 

 
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

© 2011 - 2016 Věra Šídlová a Míra Šídlo, ok1ufc, datum poslední úpravy: 23.01.2016