další info     >>>> O anténách       Kontakt

    
 

Hamovna ok1ufc v roce 2014

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Začátkem roku 2014 jsem v novém QTH zřídil novou hamovnu ze starého zařízení, které se osvědčilo v několika posledních létech až měsících. Protože se v posledním období zaměřuji na různé koncepce amatérské stanice průměrného amatéra, rozhodl jsem se ukázat a zveřejnit svou hamovnu a uplatněné zásady, které zde očísluji:

1. Všechno se musí vejít na jediný stůl a musí na něm být pořádek:

Zprava doleva jsou tyto přístroje a pomůcky:

a) TRX Icom IC-7200 (někdy je na jeho místě Kenwood TS-2000)
b) mezi notebookem a TRXem je USB kabel, jediné propojení PC a TRX (zvukovka je v IC-7200, kabel je stíněný a na kabelu zůstal cvakací ferit, protože už tam je asi 6 let)
c) vedle notebooku je v popředí bezdrátová myš (ovládám ji levou rukou, ale zapojení tlačítel je pravostranné)
d) za myší je VSWR metr
e) vlevo od VSWR metru je Ethernet switch s routerem a WiFi
f) úplně vlevo je lupa s osvětlením, už mi není 20 a moc toho nevidím
g) vlevo od notebooku je vidět šedivý kabel, to je jediné Ethernet propojení s vnějším světem
h) nahoru, jakoby od TRXu vedou dva dráty - to je napájení LCD TV (monitoru), kterou lze použít jako druhý monitor, když se mnou v hamovně sleduje spojení stejně slepý kolega - HAM, jako jsem já.

Možná bych měl zdůvodnit, proč jsem tyto přístroje použil. ICOM 7200 mám rád, popsal jsem jeho vlastnosti na svých stránkách, např. zde. To bílé kulaté v levém rohu, to je ucpaný konektor pro mikrofon. Mikrofon mám perfektně upravený (autor úprav byl Petr ok1are), na modulaci si nikdo nestěžoval, nicméně, SSB jsem už několik let neprovozoval a tak mike zůstal někde v krabici. Občas dám na stůl Kenwood TS-2000, byl tam například v dubnu a v květnu letošního roku. Hlavně proto, že jeho PA na digimódech lze zatěžovat na maximálně 50 - 60 Wattů, ale to již začíná hučet ventilátor, hrozí zničení TXu a jakost signálu není dobrá. A tak jsem tam to rádio měl, abych nepodlehl pokušení vysílat s větším výkonem než 60 Wattů. IC-7200 odevzdá 90-100 Wattů, pořád ve vynikající jakosti signálu. Dobře se ovládá ze SW a má celou řadu dalších výhod. Snad bych měl říci, čím jednou bude toto rádio nahrazeno. Uvažuji o moderním SDR od Flex Radio.

Stařičký notebook zde dosluhuje. Neběží na něm žádné zbytečné programy, pouze komunikační (WSJT-X, MixW, HRD Deluxe, FL-digi, atd ...) a další HAM programy pro provoz (deníky, NOVA pro satellite tracking, ovládací programy pro tunery, anténní switche atd.). Je to opravdu stařičký HP s poměrně slušnou zvukovou kartou. Je nejslabší z notebooků, které mám, běží na něm OS Win XP a v podstatě mi slouží k testování náročnosti nových programů. Občas ho nahradí novější HP ProBook 4340s s OS Win7, na kterém testuji a připravuji instalace SW. Až stařičký klekne nebo nebude stačit požadavkům, zůstane tam tento napořád. Abych byl upřímný, čekám na takový okamžik už 4 rokem a ta 10 let stará mašinka pořád funguje, přesluhuje a výkonem téměř všemu stačí, hi.

VSWR metr má větší rafiky a není tam k ničemu jinému než k vizuální a orientační kontrole dálkového (venkovního) VSWR metru.  Až bude box u antén trvale a definitivně, přístroj ze stolu zmizí a skončí na smetišti.

Ethernet WiFi switch je dalším krámem, se kterým jsem nepočítal. Jenže když jsem zvažoval, jak ovládat anténní přepínač, Wirematch pro nepřizpůsobené antény, měřicí sondy na anténách, VSWR metry a další přístroje v outdorové skříni, rozhodl jsem se pro koncepční řešení založené na komunikaci z PC přes ethernet. Jenže sondy, switche a další krámy vznikly mnohem dřív a zkonstruoval jsem je na sériová rozhraní (byť bezdrátová, např. bluetooth). A tak přibyla další věcička do outdorové skříně, která má  ARM mikropočítač s Wifi, s USB rozhraním, s USB hubem (a několika FTDI USB to serial), do kterého jsou všechny ty krámy připojené. Ovládací kabel se však stal minulostí a jedna díra okenním rámem už nepřibyla a z hamovny mi jde jen koaxiál.

2. Dočasná zařízení pro obsolete módy

Občas jezdím "obsolete" módy, které vyžadují vyšší výkony (CW, RTTY). Kvůli tomu jsem se dosud nevzdal dalších zbytečností, které jsou "ve stole". Jde o automatický tuner LDG 1000. Momentálně není k ničemu, ale je zapojen a lze ho aktivovat stiskem tlačítka. V pravé noze stolu je lineár Ameritron (500 Wattů) a napájecí zdroje pro TRX a lineár.

                        

Plánuji, že tyto přístroje brzo vyhodím. Už jsem je dlouho nepoužil a mají smysl pouze pro nesmyslné aktivity, které souvisejí s RTTY či s expedicemi, při kterých hamové "neudrží v zápalu expedice nebo contestu" emoce a jdou tvrdě za výsledkem, hi ...Takže, než to vyhodím, tak mám stále možnost na RTTY a CW "přiložit"...

3. Minimum kabelů

Od stolu nesmí jít moc kabelů. Že se mi to úplně nepovedlo, je vidět vedle pravé nohy. Těch napájených přístrojů je pořád několik. Protože v průběhu následujícího roku opustí hamovnu lineár a zdroj pro lineár (ten se 2 ventilátory vpravo dole), ubudou i kabely.

4. Outdorová skříň

Outdorová skříň se nyní (ještě letos 2014) nachází na balkóně domu. Na balkóně je venkovní napájecí zásuvka 230 V AC, 50 Hz. Do boxu vede z hamovny pouze jediný koaxiální kabel. V boxu jsou stejnosměrné zdroje 13.8 V, komunikační mikropočítač vybavený WiFi technologií a několika USB porty pro připojování mých dříve vyvinutých přístrojů  se sériovou komunikační linkou. Konkrétně tam jsou dva dálkově ovládané přepínače, každý pro 4 antény, jeden Wirematch a jeden automatický tuner s balunem. Všechny uvedené přístroje jsou řízené z PC přes Ethernet (wifi). V příštím roce bude outdorová skříň namontována na zahradě, a to do místa, ze kterého bude možné připojovat antény napájené žebříčkem PCV-570-84 a budou od ní rozvedeny koaxiální kabely k dalším jednotlivým anténám.

5. Možnost postupné a nezávislé náhrady jednotlivých přístrojů

V hamovně jsou přístroje, které občas nahrazuji jinými. Jde o TRX, notebook, napájecí zdroj a router. Každý přístroj je nahraditelný během několika minut, když je třeba. Napájecí kabely k TRXům jsem udělal se všemi typy použitých konektorů. Ilustrativní foto - Kenwood TS-2000 v provozu  místo Icom 7200:



Závěr

Veškerý provoz, který realizuji zejména za účelem zkoušení a srovnávání antén provádím na spolehlivém a dobrém, nikoliv však drahém, módním a určitě ne špičkovém zařízení. Prostě mám rád jednoduchost, spolehlivost, snadné ovládání, možnost rychle a jednoduše nastavit potřebné parametry zařízení a docílení výsledků. Svou hamovnu prezentuji jako hamovnu průměrného krátkovlnného radioamatéra a mojí snahou (cílem) je omezit počet přístrojů na stole a ve stole.

 
.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

© 2011 - 2013 Věra Šídlová a Míra Šídlo, ok1ufc, datum poslední úpravy: 09.09.2014